Chateau Beychevelle – Με τη ματιά του Νίκου Φραδέλου

Επίσκεψη στο Châteaux De Beychevelle

(Quatrièmes Cru, Bordeaux 1855 Classification)

Αφού λοιπόν διαβάσατε το άρθρο της Κυριακής για την εκδρομή μας στο Bordeaux και απολαύσατε τις γαστρονομικές μας εμπειρίες εκεί, θα πάρω την σκυτάλη που τόσο όμορφα μου έδωσε. Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω για την οινική πλευρά του Bordeaux και των Chateaux που επισκεφθήκαμε.

Πρώτη μας στάση, είναι το ιστορικό Chateaux de Beychevelle, στην περιοχή του Saint Julien στην αριστερή όχθη του Bordeaux, χτισμένο τον 17ο αιώνα, γνωστό και ως “οι Βερσαλλίες του Medoc”.

Η ιστορικότητα του ξεκινάει από το όνομά του που προέρχεται από την παλαιά γαλλική έκφραση “Baisse-Voile”, η οποία στη σημερινή ελληνική σημαίνει “χαμηλωμένα πανιά”. Αυτό που συνέβαινε ήταν το ότι όλες οι γαλλικές γαλέρες που περνούσαν μπροστά από το Chateaux, στον ποταμό Gironde, χαμήλωναν τα πανιά τους ως ένδειξη σεβασμού… (Whaaaat???), σεβασμός ως προς τι; Και σε ποιόν;; Και γιατί;;;

O σεβασμός ήταν προς τον Κο Jean-Louis Nogaret de La Valette, πρώτο Δούκα του Epernon και μυθικό ναύαρχο της εποχής κατά την βασιλεία του Ερρίκου του 3ου της Γαλλίας. Την εποχή εκείνη, ολόκληρη η περιοχή του St. Julien άνηκε αποκλειστικά στο Chateaux de Beychevelle, οπότε σεβασμός και κατεβασμένα πανιά ήταν στο καθημερινό μενού της περιοχής. Όμως τα χρέη ανάγκασαν τον ίδιο και τους επόμενους κατόχους του να πουλήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής και έμειναν με την ταπεινή έκταση των περίπου 90 εκταρίων.

Στις μέρες μας το Chateaux κατέχει ακόμα 90 περίπου εκτάρια με το χαρακτηριστικό σχεδόν αμμώδες και διάσπαρτο με βότσαλα υπέδαφος της αριστερής όχθης. Στην έκταση αυτή κατανέμονται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc & Petit Verdot σε ποσοστά 52%, 40%, 5% & 3% αντίστοιχα.

Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 280,000 φιάλες με την πρώτη ετικέτα (Grand Vin), το “Château Beychevelle” να παράγεται σε περίπου 120,000 και την δεύτερη ετικέτα “Amiral de Beychevelle“ στις 160,000 φιάλες ετησίως.
Κατά την επίσκεψη μας περιηγηθήκαμε στους χώρους παρακολουθώντας ολόκληρη την ιστορική πορεία του κτήματος το οποίο πέρασε από χέρια επισκόπων, γαλαζοαίματων και τραπεζιτών στο σημερινό του ιδιοκτησιακό καθεστώς του 50-50 μεταξύ ενός ιαπωνικού ομίλου κι ενός γαλλικού.
Για τους υπόλοιπους χώρους ας μιλήσουν οι φωτογραφίες που πήραμε μαζί μας από το κελάρι, τα αμπέλια καθώς και τους εξωτερικούς χώρους που έμοιαζαν από κοντά σαν παραμύθι.

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν αντάξια της Ιστορίας του Chateaux.

Amiral de Beychevelle, Saint-Julien 2012

(Blend:45% Cab. Sauvignon, 47% Merlot, 8% Cab. Franc)

Βαθύ ερυθρό χρώμα με βιολετί ανταύγειες, στον αρωματικό πυρήνα υπήρχαν τα μαύρα και κόκκινα φρούτα όπως το φραγκοστάφυλο, το σμέουρο, το πετροκέρασο με νύξεις πράσινης πιπεριάς, βανίλιας και ξύσματος μολυβιού. Στο στόμα, το σώμα του ήταν μέτριο με καλή οξύτητα και μαλακές τανίνες που αν και 7 χρόνια μετά ακόμα ξεχώριζαν.

Chateau Beychevelle Grand Vin, Saint Julien 2012

(Blend:47% Cab. Sauvignon, 44% Merlot, 4% Cab. Franc)

Βαθύ ερυθρό χρώμα με βιολετί ανταύγειες, το αρωματικό του μπουκέτο εστιάζει στα μαύρα φρούτα όπως το κασίς και η βανίλια, κόκκινα φρούτα όπως το κόκκινο μούρο , φυτικές νότες πράσινης πιπεριάς, ακόμα και νύξεις γλυκών μπαχαρικών μελανιού και δέρματος. Μέτριο σώμα με υψηλή οξύτητα και βελούδινες τανίνες.

Ολοκληρώνοντας το πρώτο μας Chateau δεν θα μπορούσα να παραλείψω την σχετική πικρία μας από την ξενάγησή μας, την οποία και είχε αναλάβει μια επιτηδευμένα χαμογελαστή Ασιάτισσα που δυστυχώς δεν ήταν εφάμιλλη της ιστορίας και του επιπέδου που άρμοζε στον ιστορικό αυτό χώρο.

 

Αυτή ήταν μόνο η πρώτη μας επίσκεψη όποτε προσδεθείτε για τα επόμενα, όπως Chateaux Lagrange, Chateaux Margaux, Chataeux Pichon Baron, Chateau Troplong Mondot , ένα κατατοπιστικό Master Class για τα κρασιά του Saint Emilion και άλλα πολλά!!!