Cardinale – Αέρας Τοσκάνης στο κέντρο της Αθήνας

Πολλά τα ιταλικά στην πόλη μας ή έστω κατά το όνομα μόνο… γιατί πραγματικά ιταλικά είναι μετρημένα στα δάχτυλα!

Όταν όμως η γνωστή Φωτεινή Παντζιά αποφασίζει να κάνει ένα στέκι με ιταλικές γεύσεις και εκλεκτά κρασιά στο κέντρο της Αθήνας, μάλλον έχεις πολλά να περιμένεις!
Τέλος Ιουλίου λοιπόν, ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο γίνεται ο χώρος που θα στεγάσει το νέο εγχείρημα της Φωτεινής (ήδη στο ενεργητικό της δύο εστιατόρια.. το γνωστό σε όλους “By the Glass” και το νέο Boccanegra) και του Κωστή Βλασσόπουλου (Δια Ταύτα), το Cardinale!
Το “Cardinale” με δύο εισόδους – μία απ’τον πεζόδρομο της Πετράκη που βγάζουν τραπεζάκια και μία απ’τη Μητροπόλεως, είναι ένας λιτός χώρος που κυριαρχεί το ξύλο και στον επάνω χώρο έχει δημιουργηθεί μια κάβα με περίπου 80 ετικέτες, λίγες απ΄τις οποίες σερβίρονται και σε ποτήρι.
Στην κουζίνα ο Κώστας Τσίγκας, που η πορεία του έχει δείξει την αγάπη του στη γειτονική χώρα, δημιουργεί πιάτα που θα’ βρισκες σε μια τρατορία στην Τοσκάνη!
Από νωρίς το brunch του έχει αέρα ιταλικό αφού μπορείς να γευτείς αυγά ψητά στο φούρνο με τυρί Asiago και salciccia συνοδεία από χειροποίητη focaccia.
Μη χάσετε τα χειροποίητα crostini που ψήνονται σε ιταλικό πετρόφουρνο και σερβίρονται με τυριά, λαχανικά ή κάποιο αλλαντικό αναλόγως της προτίμησής σας.

Οι πίτσες με το τραγανό φύλλο είναι εξαιρετικές και η αδυναμία μου οι λευκές… φοβερή η ταρτουφάτα που δοκιμάσαμε καθώς κι αυτή με την μορταδέλα και φιστίκι Αιγίνης· την επόμενη φορά στόχος είναι αυτή με την τσουκνίδα και καυτερό μέλι!
Από τα ορεκτικά, ξεχωρίσαμε το μοσχαρίσιο carpaccio στο οποίο ο chef δεν είχε τσιγκουνευτεί καθόλου το taleggio από πάνω και το πιάτο συμπλήρωναν το ψητό κρεμμύδι και λίγο παλαιωμένο ξύδι.
Στα ζυμαρικά η κλασική carbonara δεν διεκδικεί δάφνες. Τα ραβιόλι γεμιστά με wagyu και σάλτσα cacio e pepe είχαν έντονη γεύση δεντρολίβανου που κάλυπτε τις γεύσεις.

Απ’τα gnocchi, δοκιμάστε αυτά του παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και pesto από κέιλ κι αμύγδαλα και φοβερά τα γκούντι (παραδοσιακό ιταλικό ζυμαρικό) με σέσκουλα και μανιτάρια.
Απ΄τον κατάλογο δε λείπουν τα κρεατικά· δοκιμάσαμε μια ταλιάτα πολύ ωραία ψημένη συνοδεία από baby πατάτες και καρότα.
Για τους λάτρεις του κρέατος, υπάρχει επίσης bistecca fiorentina με κρούστα από μανιτάρια πορτσίνι και παλαιωμένο balsamico και μοσχαρίσια μπριζόλα με γκράνα και σάλτσα verde.
Κλείστε γλυκά το γεύμα σας με χειροποίητα σιτσιλιάνικα canolli!
Αν τα έχετε δοκιμάσει στην Ιταλία, ξέρετε για τι γλυκό μιλάμε… μακρόστενα από λεπτά φύλλα ζύμης και κρέμα σοκολάτα και φιστίκι.

Μια παραλλαγή του tiramisu affogato, θα σας ξετρελάνει! Δοκιμάστε τη δική τους εκδοχή με εσπρέσο και μασκαρπόνε βερίκοκο!
Κόστος κατ’άτομο γύρω στα €30 χωρίς κρασί.

Μητροπόλεως 38, Αθήνα
Τηλ.: 210 3314397