Ammousa – Η Πατρινή μπύρα που κατέκτησε τον κόσμο!

Όταν ένα μηχανολόγος/μηχανικός αποφασίζει – δοκιμάζοντας μια φρέσκια μπύρα από μικροζυθοποιϊα – να φτιάξει τη δική του, ξεκινώντας από το υπόγειο του σπιτιού του στην Πάτρα και αυτή φτάνει να βραβεύεται διεθνώς, μάλλον μιλάμε για το ελληνικό success story!

Ο Γιώργος Ντάνος ζει και δραστηριοποιείται στην Πάτρα ως μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. σε κατασκευαστική εταιρεία. Ασχολείται με την μελέτη και την κατασκευή ιδιωτικών αλλά και δημοσίων έργων.
Τα τελευταία 3 χρόνια όμως, ασχολείται με τη ζυθοποίηση! Και οφείλω να ομολογήσω με μεγάλη επιτυχία!

Πρόσφατα βγήκε στην αγορά με την επαγγελματική της μορφή μία από τις δημιουργίες του….η AMMOUSA, μία μπίρα κατηγορίας English IPA.

Μιλήσαμε μαζί του τηλεφωνικώς και μοιράστηκε τις σκέψεις του, από το ξεκίνημα της δημιουργίας από το οικιακό ζυθοποιείο στο υπόγειο του σπιτιού του, ως τις βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς!
Πρώτα απ’όλα, μας κίνησε το ενδιαφέρον το όνομα της μπύρας και πως προέκυψε…

Ο κος. Ντάνος μας είπε ότι το όνομα AMMOUSA, προέκυψε από τη σύνθεση δύο λέξεων: αμμουδιά+μούσα.
Όπως ο ίδιος λέει, δοκιμάζοντας την Ammousa, οι γεύσεις και τα αρώματα σε κάνουν να χαλαρώνεις όπως όταν είσαι σε μια όμορφη αμμουδιά· ταυτόχρονα λαχταράς κι άλλη μια γουλιά, όπως λαχταράς μια μούσα, να σε παρασύρει σε ταξίδια ονειρικά!

Παραθέτω ατόφια τα λόγια του για τη δημιουργία του:
“Έχω σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάζω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπύρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό. Σκοπός μου είναι, να είμαι και εγώ, μέσα σε αυτή την εξέλιξη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπύρας. Έτσι ο κόσμος θα καταλάβει ότι η μπύρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει πλήθος αισθήσεων και γεύσεων.
Η «AMMOUSA» δεν είναι μόνο μία μπύρα…, είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.
Η «AMMOUSA» είναι μπύρα με βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημμυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Τον κο. Ντάνο, τον ενθουσίαζε η ιδέα να μπορεί να γευτεί το δημιούργημά του.
Ξεκίνησε από πολύ αρχικά στάδια, όπως τα συστατικά της μπύρας (νερό, βύνη, λυκίσκος και μαγιά). Για αρκετούς μήνες μόνο διάβαζε και αποκτούσε γνώσεις γύρω από το αντικείμενο που ήθελε να ασχοληθεί· μέχρι που κάποια στιγμή ένιωσε έτοιμος και ξεκίνησε τη διαδικασία της ζυθοποίησης.
Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβε ότι το μυστικό της επιτυχίας, δεν ήταν άλλο παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης.
Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες και έγινε γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, του έδωσαν το αποτέλεσμα που είχε στο μυαλό του.

Μετά από 3-4 μήνες άρχισε να αυτοσχεδιάζει στήνοντας το οικιακό «ζυθοποιείο» στο υπόγειο του σπιτιού του, για να φτιάχνει σπιτική μπίρα με την μέθοδο «all grain».
Τι σημαίνει αυτό; μας εξηγεί ότι παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά, επιλέγοντας και δημιουργώντας την μπύρα όπως εσύ την θέλεις. Η προϋπόθεση είναι να σκεφτείς και να φτιάξεις την συνταγή με τις αναλογίες/ποσότητες των υλικών. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά και καλύτερο….

Ο κος Ντάνος μας λέει, ότι κατά την παρασκευή της μπύρας, ακολουθεί το ένστικτό του και τις αισθήσεις του· προσπαθεί να μην επηρεάζεται από γνώμες άλλων… οι ώρες αυτές είναι δημιουργικές. Χαλαρώνει… ηρεμεί… τα αρώματα της βύνης και των λυκίσκων τον βγάζουν απ’τη ρουτίνα της καθημερινότητας και με ανυπομονησία μικρού παιδιού, περιμένει το αποτέλεσμα.
Πιστεύει ότι στο ταξίδι των γεύσεων αξίζει να το απολαμβάνεις μόνος, σύμφωνα με τα δικά σου “θέλω”. Είμαι η τελευταία που θα διαφωνήσω μαζί του…

Η Ammousa έχει βραβευτεί τρεις συνεχόμενες χρονιές από τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς taste.
* Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνικής ζυθοποίησης
* Το 2018 βραβεύτηκε με ένα αστέρι (χαρακτηρίστηκε από τις καλύτερες του κόσμου) στο παγκόσμιο διαγωνισμό GreatTasteAwards που έγινε στο Λονδίνο.
* Το 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το πλατινένιο βραβείο στην κατηγορία γεύσης-ποιότητας στο διεθνές διαγωνισμό Olymp Awards.

Στόχος του είναι, η Ammousa το επόμενο διάστημα να μπορεί να είναι και σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας.
Της αξίζει μια θέση σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αγγλία· δηλαδή σε χώρες που οι άνθρωποι έχουν άποψη από μπύρα…που η μπύρα είναι στην καθημερινότητά τους, αλλά και στα μενού καλών εστιατορίων δίνοντάς της την αξία που της πρέπει.

Την Ammousa μπορεί να τη βρει κάποιος στα super markets του Ανδρικόπουλου στην Πάτρα, στα super markets Ρουμελιώτης σε Ν. Αχαΐας & Ν. Ηλείας και σε διάφορες επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Κρήτη, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και συνεχίζει…
Μάλιστα επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens Hotel για το εστιατόριο OASIS Bar + Grill.

Ευχόμαστε η Ammousa να κερδίσει και τη διεθνή αγορά και να φιγουράρει στα ράφια μεγάλων deli στο Εξωτερικό! Μια Πατρινή ξανθιά με ανταύγειες κατακτά τον κόσμο!!