Ψαροταβέρνες ναι! Δεν τις στερούμαστε αλλά χωρίς υπερβολές…

Μια ανάσα πριν τον 15Αύγουστο και έχουμε ξεχυθεί σε έξοχες, νησιά και παραλίες και η ψαροταβέρνα δεν λείπει από την καθημερινότητα μας.
Παρόλο που οι διακοπές είναι μία περίοδος ξεγνοιασιάς και δεν πρέπει να περιορίζουμε και να πιέζουμε το εαυτό μας διατροφικά, από την άλλη δεν χρειάζονται οι υπερβολές και τα υπερφαγικά επεισόδια.
Τι λοιπόν μπορούμε να προτιμήσουμε σε ένα ταβερνάκι με ψαρικά;
Αρχικά, τα φρέσκα ψάρια – καλύτερα ψητά παρά τηγανητά – μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας.
Τα συνδυάζουμε με λαχανικά εποχής, είτε μαγειρεμένα είτε ωμά, που αποτελούν πηγή βιταμινών και φυτικών ινών. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι μας οι υδατάνθρακες είτε σε μορφή πατάτας, είτε φρέσκου ψωμιού ή παξιμαδιού κ.τ.λ.
Άλλη καλή επιλογή είναι το ριζότο/πιλάφι/ρύζι ή τα ζυμαρικά με φρέσκα θαλασσινά μαγειρεμένα με λαχανικά όπως ντομάτα, πιπεριές και μυρωδικά.
Προτιμούμε για επιδόρπιο φρουτοσαλάτες με φρούτα εποχής ή γιαούρτι με τοπικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, μέλι, ξηρούς καρπούς, κ.τ.λ.
Το παγωτό – καλύτερα απ’όλα το σορμπέ – είναι από τα επιδόρπια με τις λιγότερες θερμίδες.
Έτσι λοιπόν, προτιμάμε φρέσκα τοπικά προϊόντα, πιάτα μαγειρεμένα με αγνά υλικά της εποχής, ναι μεν χωρίς να στερούμαστε το καλό φαγητό, αλλά και χωρίς υπερβολές.
Καλές σας διακοπές!!

Υ.Γ.: Ε ναι, θα φάμε και την τηγανητή την πατάτα, την φρέσκια, την σωστά τηγανησμένη, γίνονται αλλιώς σωστές καλοκαιρινές διακοπές;;;

 

Μελίνα Τσαγκατάκη Τσιρίγγα

Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών

Εξωτερική συνεργάτης Γενικής Απεικονιστικής και Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου

Για ραντεβού: 210 6996930(Γενική Απεικονιστική) – 210 9892100(Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου)