Το Gargaretta μας συστήνει tapas με γεύσεις Μεσογείου!

Κάτω απ’τη σκιά της Ακρόπολης, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Herodion – Κάτια Τσιμιδοπούλου – έστησε ένα ελληνικό tapas-bar με το όνομα Gargaretta, θέλοντας να μη χαθεί το όνομα μιας από των παλιότερων συνοικιών της Αθήνας.
Η ιστορία που αναγράφεται στο σουπλά πάνω στο τραπέζι, έχει ως εξής: η ιταλική οικογένεια Gargaretta, κατά την περίοδο του μεσαίωνα, καλλιεργούσε κτήματα σ’αυτή ακριβώς την περιοχή. Μια προσπάθεια αναβίωσης της περιοχής, οδήγησε στη δημιουργία αυτού του χώρου.
Στις προθήκες που έχουν σχεδιαστεί με λιτό ύφος, θα βρεις ιδιαίτερα προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως ελαιόλαδα, ζυμαρικά, μέλια, μαρμελάδες, παξιμάδια και άλλα, τα οποία μπορείς να αγοράσεις.
Το εμπνευσμένο μενού έχουν επιμεληθεί οι σεφ Μανώλης Μαυριγιαννάκης και Μάριος Πιρπιρίδης, όπως και των εστιατορίων του Herodion.
Λόγω των ημερών έχουν 2-3 πιάτα νηστίσιμα, όπως μια ταραμοσαλάτα “αφρό” που καλό θα ήταν να την εντάξουν στο μενού· απ’τις καλύτερες που’χω δοκιμάσει. Σε συνδυασμό με το εκπληκτικό ζεστό λαγανάκι που σερβίρουν αντί ψωμιού, είναι πειρασμός.
Το κριθαράκι με γαρίδες ήταν ουδέτερο.
Τα χτένια ceviche σε συνδυασμό με τον εκπληκτικό πουρέ γλυκοπατάτας, έκαναν contrast με τη σάλτσα verde από πράσινες τομάτες και έδιναν μια εκρηκτική γεύση.
Τα fish & chips είναι εξελιγμένη μορφή της βρετανικής εκδοχής που γνωρίζουμε· ο παστός μπακαλιάρος τυλίγεται σε spaghetti πατάτας και αφού τηγανιστεί, έρχεται μ’ένα χρυσαφένιο χρώμα συνοδεία μαγιονέζας μαύρου σκόρδου. Πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε.
Οι τραγανοί λουκουμάδες γεμίζονται με αβοκάντο, κάθονται σε μια μαγιονέζα λιαστής τομάτας και πασπαλίζονται με τρίμμα από βολάκι Τήνου· είναι εύγευστοι και θέλουν δίπλα τους μια σαλάτα ώστε να δροσίσει λίγο το πιάτο.
Ο σολομός gravlax έρχεται τυλιγμένος σε κρέπα ολικής άλεσης με μπρικ και κρέμα τυριού και ταιριάζει ιδανικά με το chutney αχλαδιού.
Απ’τον κατάλογο, μου κίνησαν επίσης το ενδιαφέρον η μαντλέν παστουρμά με τυρί σουλγούν, λιαστή τομάτα και γιαούρτι και ο θρακιώτικος καβουρμάς με μαγιονέζα γλυκοπατάτας, αυγό και τραγανό ψωμί.
Στο “Gargaretta” έχουν ξεχωριστή κάρτα για brunch· τις καθημερινές σερβίρεται ως τις 13.00 και Σαββατοκύριακα ως τις 14.30 μ.μ.
Θα βρείτε ιδιαίτερες προτάσεις με βάση το αυγό, όπως florentine σε τραγανή βάφλα με αυγά ποσέ, σπανάκι και σολομό, benedict σε βάφλα με αυγά ποσέ, ψητή γλυκοπατάτα και sauce hollandaise, καγιανά, φουρτάλια με λουκάνικο και βολάκι Τήνου και λαχταριστά sandwiches.
Μη χάσετε τη φοβερή πάστα αμυγδάλου από τον Λυκούργο Θεοδοσόπουλο που θα σας φέρει μνήμες από άλλες εποχές…
Η λίστα κρασιών είναι μικρή αλλά με καλές ετικέτες και σωστά κοστολογημένη. Μπορείτε να συνδυάσετε το κρασί σας με ένα πλατό ελληνικών τυριών κι αλλαντικών.
Στο “Gargaretta” θα επιστρέψω σύντομα γιατί πολλά απ’τα πιάτα του καταλόγου του, μου έκαναν κλικ και θέλω να τα δοκιμάσω και γιατί είναι value for money, αφού το κόστος κατ’άτομο είναι γύρω στα €25 χωρίς κρασί.

Ροβέρτου Γκάλη 1, Ακρόπολη
Τηλ.: 210 9228713