Στα μονοπάτια του Αγίου Αιμιλιανού

Τώρα μιας και πέρασαν οι εκλογές, Habemus νέα Κυβέρνηση και έχουμε βγει στις παραλίες, νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή να μοιραστώ μαζί σας μια ακόμα όμορφη οινική ιστορία. Μια ιστορία με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος άρθρων από την εκδρομή μας στο Bordeaux, με τον οποίο ελπίζω να μην σας κούρασα…και τόσο!!!

Για τελευταίο σας κράτησα ίσως το ομορφότερο, μιας και θα αναφερθώ στο πανέμορφο Μεσαιωνικό Saint-Emilion, ένα πολύ κατατοπιστικό Master Class στην Ακαδημία Οίνου της περιοχής καθώς και την επίσκεψη μας στο Chateau Troplong Mondot.

Saint Emilion λοιπόν, μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά στην δεξιά όχθη του Bordeaux με το δικό του μοναδικό γεωλογικό αποτύπωμα, το δικό του μοναδικό σύστημα αξιολόγησης και ταξινόμησης των Chateau και τον βασιλιά της περιοχής που δεν είναι άλλος από την ποικιλία του Merlot.

Η οινική παράδοση του Saint-Emilion μας ταξιδεύει πίσω στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, εποχή κατά την οποία οι Ρωμαίοι μετέδωσαν την καλλιέργεια της αμπέλου στην περιοχή της Ακουητανίας. Από εκείνη την εποχή υπάρχουν ποιητικές αναφορές από ίσως τον πιο διάσημο ποιητή του Saint-Emilion, τον Αυσόνιο, δεινό οινόφιλο που το αποκαλούσε “Νέκταρ των θεών” και “Βασιλιά των Κρασιών”… Μέχρι τις μέρες μας, οι πιο προνομιούχοι ίσως έχουμε δοκιμάσει κρασιά με το όνομα αυτού του Γαλλο-Ρωμαίου ποιητή από το μυθικό Chateau Ausone.

Η γεωμορφολογία της περιοχής αποτελείται από αρκετούς λόφους, δάση και σπηλιές και φυσικά τον ποταμό Dordogne που δροσίζει και αναζωογονεί τη Γη. Σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχουν από την Παλαιολιθική περίοδο μιας και οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Στην συνέχεια οι Ρωμαίοι αποψίλωσαν ένα μέρος των δασών αντικαθιστώντας το με αμπέλια που έφεραν μαζί τους από την Μασσαλία, στην οποία τα είχαν μεταφέρει Φωκαείς κατά τους αρχαίους χρόνους όταν και ίδρυσαν την ομώνυμη πόλη.

Όπως προέγραψα, η περιοχή απαρτίζεται από έναν ποταμό, αρκετά δάση, λόφους αλλά και αρκετές σπηλιές. Στα ρωμαϊκά χρόνια, η ονομασία της περιοχής ήταν Cumbis και όχι Saint-Emilion. Κατά τον Μεσαίωνα και τον 8ο αιώνα μετά Χριστόν, ένας μοναχός από την Βρετάνη (περιοχή της Βόρειας Γαλλίας), στον δρόμο του για το ιστορικό προσκύνημα στο Santiago de Combostela της Ισπανίας (Ναι…με τα πόδια πήγαινε), σταμάτησε να ξαποστάσει σε μια από τις σπηλιές της περιοχής. Αντικρίζοντας την περιοχή μαγεύτηκε από το τοπίο και μαζί με άλλους πιστούς που τον ακολουθούσαν, αποφάσισαν να παραμείνουν για πάντα στην περιοχή, και έτσι η βόλτα στην Ισπανία έμεινε στα χαρτιά… Το όνομα αυτού του μοναχού ήταν Αιμιλιανός (Εmilion). Το έργο του και η ζωή του τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό με αποτέλεσμα προς τιμήν του το Ρωμαϊκό Cumbis να αλλάξει το όνομά του, στο σημερινό μας “Saint-Emilion”.

Πίσω στα οινικά μας τώρα, αξίζει να αναφέρουμε το μοναδικό σύστημα αξιολόγησης και ταξινόμησης των Chateau του Saint-Emilion, μιας και διαφέρει κατά πολύ από αυτό της περιοχής του Medoc, στην αριστερή όχθη του Bordeaux. Πρώτη και ίσως σημαντικότερη διαφορά είναι ότι στο Saint-Emilion η κατάταξη αλλάζει κάθε δεκαετία αρχής γενομένης από το 1955, σε αντίθεση με το Medoc που δεν έχει αλλάξει από το 1855…(food for thought). Μια άλλη χαρακτηριστική διαφορά είναι οι βαθμίδες, όπου από τις πέντε του Medoc πάμε στις τρεις του Saint-Emilion και ειδικότερα από την χαμηλότερη προς την υψηλότερη στις: Gran Cru Classe, Premier Gran Cru Classe και Premier Gran Cru Classe A, την οποία και απαρτίζουν στις μέρες μας τα παρακάτω Chateau:

Επίσης, διαφορές υπάρχουν και στην ποικιλία που κυριαρχεί στις δυο περιοχές μιας και στο Medoc δεσπόζει το Cabernet Sauvignon ενώ στο Saint-Emilion κυρίαρχη ποικιλία είναι αυτή του Merlot. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι άλλος από το γεωλογικό προφίλ της κάθε περιοχής. Στην περιοχή του Medoc, μάλλιασε το πληκτρολόγιο μου να αναφέρω το αμμώδες έδαφος με τα βότσαλα από τον ποταμό Gironde, το χαμηλό υψόμετρο και την τέλεια σχεδόν αποστράγγιση. Στο Saint-Emilion το έδαφος είναι πηλώδες με χαμηλή αποστράγγιση αλλά περισσότερο υψόμετρο από την αριστερή όχθη, όπου στα 30 μέτρα βάζει κανείς σημαιάκι κορυφής. Αυτό το πηλώδες έδαφος, σαν πλαστελίνη, είναι το κατάλληλο για να αναδείξει τα χαρίσματα του Merlot αλλά και του Cabernet Franc που σε κάποιες χρονιές παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα χαρμάνια Οίνου της περιοχής.

Η ενιαία οινική ζώνη του Saint-Emilion χωρίζεται σε 4 υποπεριοχές· αυτές του Saint-Emilion, του Saint-Emilion Gran Cru, του Lussac Saint-Emilion και του Puisseguin Saint-Emilion. Η συνολική έκταση των αμπελώνων της ζώνης ανέρχεται σε 5,499 εκτάρια Γης, με την ποικιλία του Merlot να αντιστοιχεί στο 65% της έκτασης και το υπόλοιπο να μοιράζονται τα δυο Cabernet (Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc). O μέσος όρος παραγωγής ξεπερνάει τα 254 χιλιάδες Χιλιόλιτρα, δηλαδή περίπου 338 εκατομμύρια φιάλες κρασιού 750ml ετησίως. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί μόνο στο 5% της παραγωγής της ζώνης του Bordeaux AOC (WoW). Στην ζώνη του Saint-Emilion δραστηριοποιούνται 639 παραγωγοί (Chateau) με μέσο όρο έκτασης τα 9 περίπου εκτάρια (Μικρά αλλά θαυματουργά).

Στο Saint-Emilion θα βρει κανείς ένα μελίσσι δραστηριότητας με αντικείμενο την Οινολογία, την Αμπελουργία και όλες τις συγγενείς και συναφείς επιστήμες. Επιστήμες που μέσα από την έρευνα και την καινοτομία των τοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αναπτύσσουν και εξελίσσουν το προϊόν του κρασιού στο ολοένα και μεταβαλλόμενο περιβάλλον μας. Και στα δικά μας έχω να πω για την Αμπελουργία και Οινολογία στην Ελλάδα, αλλά τα παραδείγματα μας είναι λιγοστά και συνήθως χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα (Φεύ, που λέγανε και οι Αρχαίοι!!!)

Στην Ακαδημία Οίνου του Saint-Emilion (Maison Du Vin De Saint-Emilion) είχαμε την ευκαιρία, συμμετέχοντας σε ένα Master Class, να ανακαλύψουμε το προφίλ και τον χαρακτήρα των κρασιών του Saint-Emilion από τις 3 υποζώνες του Lussac, του Puisseguin καθώς και του Saint-Emilion. Ύστερα από μια αναλυτική και πολύ διδακτική παρουσίαση, μέσω της ιστορικής αναδρομής, ήρθαμε στο σήμερα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Οινολόγοι και Αμπελουργοί λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η κλιματική αλλαγή μεταφράζεται εν συντομία σε αυξημένο αλκοόλ στα κρασιά λόγω υψηλών θερμοκρασιών, πράγμα που δεν αρέσει στους εν Saint-Emilion οινοποιούντες· πολλαπλές καταστροφές από χαλάζι το καλοκαίρι και παγετούς τον χειμώνα…η συχνότητα αλλά και η ένταση των φαινομένων αυτών, ολοένα κι αυξάνεται και ας λέει ο Trump τα δικά του (θα λέμε το κρασί κρασάκι!!!).

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε στο Master Class είναι τα παρακάτω και νομίζω πως ήρθε η ώρα για μια γευστική στάση πριν την συνέχεια του άρθρου:

 

Château Croix de Rambeau 2015, Lussac Saint-Emilion

(Blend: Merlot 90%, Cabernet Franc 10%)

Ζωηρό κρυστάλλινο ερυθρό χρώμα με ρουμπινί ανταύγειες, αρώματα κόκκινων μούρων και αγριοκέρασου, κάποιες ανθικές νότες από το Cabernet Franc μαζί με βανίλια και καπνό. Στο στόμα ήταν θερμό, με αλκοόλ στο 14,5 , γεύσεις κόκκινων φρούτων περασμένων στο τηγάνι, τονισμένη οξύτητα και νεανικές τανίνες. Επίγευση μέτρια έντασης αλλά φρουτώδης.

 

 

Château Penau Laplagne 2015, Puisseguin Saint-Emilion

(Blend: Merlot 100%)

Ερυθρό Ρουμπινί στο χρώμα με κόκκινες ανταύγειες, τα κόκκινα φρούτα και εδώ κυριαρχούν με τα άγουρα κεράσια, τα κόκκινα μούρα και τα σμέουρα να συνοδεύονται από νότες βανίλιας και πούρου. Στο στόμα το αλκοόλ ζεσταίνει τον ουρανίσκο, ακολουθεί μια φρουτώδης νότα δροσιάς από την τονισμένη οξύτητα και τις γεύσεις των κόκκινων φρούτων να μοιάζουν πιο ώριμες. Οι τανίνες του είναι η μόνη γωνία αυτού του στιβαρού κρασιού μιας και δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί καλά. Η επίγευση του είναι και αυτή μέτριας έντασης.

 

 

Château Petit-Gravet 2014, Saint-Emilion Grand Cru

(Blend: Merlot 55%, Cabernet Franc 45%)

Το χρώμα του είναι κρυστάλλινο ερυθρό με ρουμπίνι ανταύγειες, τα αρώματα του είναι ντελικάτα και ισορροπούν ανάμεσα στα αγριοκέρασα, τα σμέουρα, το φραγκοστάφυλο και την βιολέτα, οι νότες του βαρελιού δίνουν πολυπλοκότητα και αγκαλιάζουν όμορφα το αρωματικό μπουκέτο με καπνό, δέρμα αλλά και γλυκά μπαχαρικά. Η αίσθηση στο στόμα είναι απαλή, με μέτριο σώμα, φυσιολογικό αλκοόλ, υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Τα αρώματα του στόματος επιβεβαιώνουν την μύτη τελειώνοντας με μια εκλεπτυσμένη και μακρά επίγευση (Σημείωση: Δεινός υποστηρικτής του Cabernet Franc).

Η μέρα μας στο Saint-Emilion δεν τελείωσε εκεί, καθώς επισκεφτήκαμε το Chateau Troplong Mondot, ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση Chateau της ζώνης.

Το Chateau Troplong Mondot ανήκει στην κατηγορία του Saint-Emilion Premier Gran Cru Classe σύμφωνα με την τελευταία ταξινόμηση του 2012, και ολοκληρώνει ένα μεγαλόπνοο πλάνο κατασκευής εγκαταστάσεων Οινοποιείου αλλά και φιλοξενίας με ξενώνα και εστιατόριο που θα το βοηθήσουν να αναρριχηθεί στην υψηλότερη βαθμίδα της κατάταξης του Saint-Emilion. Ξεχωριστό ρόλο στον φάκελο για την υψηλότερη βαθμίδα παίζουν και οι οινοτουριστικές εγκαταστάσεις του κάθε Chateau (Και στα δικά μας και πάλι να ευχηθώ).

Το εξαιρετικό σημείο όπου βρίσκεται το Chateau Troplong Mondot – πάνω σε έναν λόφο ατενίζοντας την πόλη του Saint-Emilion – το μοναδικό του terroir με τα 24 διαφορετικά μικροκλίματα στην έκταση των 43 εκταρίων, προσδίδουν πολυδιάστατο χαρακτήρα στα κρασιά του καθώς από το κλασικό για την περιοχή πηλώδες έδαφος, περνάμε εντός του chateau σε έδαφος πλούσιο σε ασβεστόλιθο και στα κομμάτια γης προς την κορυφή του λόφου σε έδαφος που είναι πλούσιο σε τσακμακόπετρα!!!

Στην υπέροχη απογευματινή μας βόλτα στα αμπέλια του Chateau, απολαύσαμε την θέα των αμπελώνων, όχι πια σε μια απέραντη αχανή επίπεδη έκταση όπως αυτή του Medoc, αλλά στην ακόμα πιο όμορφη εκδοχή με τις υψομετρικές εναλλαγές… τους λόφους, τη Μεσαιωνική πόλη στο βάθος και φυσικά τα διαφορετικά εδάφη.

Την ημέρα εκείνη είδαμε το προσωπικό του chateau να φυτεύει μια πλαγιά ενός λόφου με καινούρια αμπέλια από την ποικιλία Merlot· δεν είδαμε δυστυχώς τα πανέμορφα άλογα που χρησιμοποιεί το chateau για τις εργασίες στα αμπέλια του, αλλά το τοπίο μας αποζημίωσε με το παραπάνω.

Στην παλιά αγροικία που μας φιλοξένησε η πάντα χαμογελαστή ομάδα του chateau Troplong Mondot, δοκιμάσαμε τρία κρασιά με τα οποία θα ολοκληρώσω αυτό το άρθρο:

La Mondot 2015, Saint-Emilion Premier Gran Cru Classe

(Blend: Merlot 92%, Cabernet Sauvignon 6%, Cabernet Franc 2%)

Η δεύτερη ετικέτα του Chateau, έχει χρώμα έντονο ερυθρό με μώβ ανταύγειες, αρώματα φρέσκων κερασιών, φραγκοστάφυλου, σμέουρων και μύτιλου με σοκολατένιες νότες. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, καλή οξύτητα και πράσινες άγουρες ακόμα τανίνες. Η επίγευση του είναι μέτριας έντασης και διάρκειας με χαρακτηριστική την γεύση του μύρτιλου.

Chateau Troplong Mondot 2015, Saint-Emilion Premier Gran Cru Classe

(Blend: Merlot 90%, Cabernet Sauvignon 8%, Cabernet Franc 2%)

Βαθύ ερυθρό ρουμπινί με γκρενά ανταύγειες, κόκκινα και μαύρα φρούτα πρωταγωνιστούν με τα σμέουρα, το πετροκέρασο, τα μύρτιλλα και την βανίλια (φρούτο) να συνοδεύονται από γλυκά μπαχαρικά και νότες καβουρδισμένου καφέ και γραφίτη να ολοκληρώνουν τον αρωματικό χαρακτήρα του. Στο στόμα το αλκοόλ είναι στα όρια του φυσιολογικού, με μέτριο σώμα τονισμένη οξύτητα και βελούδινες τανίνες. Υπέροχο κρασί ακόμα και στα νεανικά του βήματα.

Chateau Troplong Mondot 2002, Saint-Emilion Gran Cru Classe

(Blend: Merlot 85%, Cabernet Franc 15%)

Χρώμα ερυθρό ρουμπινί με κεραμιδί ανταύγειες, αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, αγριοκέρασο, κόκκινη βανίλια παρέα με εξελιγμένα αρώματα σοκολάτας, μανιταριών, δέρματος και αποξηραμένων λουλουδιών. Στο στόμα είναι ελαφρύ, με φυσιολογικό αλκοόλ, τονισμένη οξύτητα ύστερα από 17 χρόνια, βελούδινες τανίνες και γεύσεις ώριμων φρούτων με σοκολάτα. Η επίγευση του μακρά και γοητευτική ολοκληρώνει την γευστική δοκιμή ενός κρασιού ίσως στο καλύτερο του σημείο!!!

Με αυτό το άρθρο κλείνει ο κύκλος του Bordeaux για την ώρα· ελπίζω να τα απολαύσατε όσο και εγώ που τα περιέγραψα στην στήλη του #WineVirtue .

ΥΓ: Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι Γάλλοι, αλλά το Saint-Emilion ήταν τόσο όμορφο που θύμισε Τοσκάνη!!!!!

Stay Tuned…γιατί μπορεί το Bordeaux να ανήκει πλέον στην σφαίρα των αναμνήσεων, αλλά τα σχέδια για τις επόμενες Οινικές Εμπειρίες έρχονται!!!! #WineVirtue