Μώλυ – Τα ελληνικά βότανα που πήραν το όνομά τους απ’τον Όμηρο

Το μώλυ στην Οδύσσεια

Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία κ στίχοι 302-306:
“ὣς ἄρα φωνήσας πόρε φάρμακον Ἀργεϊφόντης ἐκ γαίης ἐρύσας καί μοι φύσιν αὐτοῦ ἔδειξε. ῥίζῃ μὲν μέλαν ἔσκε, γάλακτι δὲ εἴκελον ἄνθος· μῶλυ δέ μιν καλέουσι θεοί, χαλεπὸν δέ τ’ ὀρύσσειν ἀνδράσι γε θνητοῖσι· θεοὶ δέ τε πάντα δύνανται.”

Αυτά είπε ο Αργοφονιάς (ο Ερμής) το βότανο μετά ανασπά απ΄ το χώμα, κι όπως μου το ΄δωκε, μου ξήγησε και ποια τα φυσικά του: η ρίζα μελανιά, μα κάτασπρος ο ανθός του, σαν το γάλα΄ Μώλυ οι θεοι το λένε’ δύσκολο θνητός να το ανασπάσει από της γης, μόναχα αθάνατοι, τι αυτοί μπορούν τα πάντα
(Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη – Ι. Κακριδή)

Δανειζόμενος αυτούς στους στίχους απ’την Οδύσσεια, ο Χριστόδουλος Βηλαράς, ένας διορατικός Βολιώτης, επιλέγει το όνομα “Μώλυ” και ιδρύει την εταιρεία “Mωly The mystic antidote“.
Η εταιρεία βραβεύθηκε στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που έγινε την 1η Ιουνίου 2018 στην Πάτρα.
Η ιστορία των προϊόντων “Μώλυ” έχει ως εξής, όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον κο. Βηλαρά σε παλιότερη συνέντευξή του στο e-thessalia.gr:
«Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα μου, ο οποίος ήταν ιερέας στο Αερινό, είχα βρει ένα κουτί, που περιείχε τσάι από τον Ταΰγετο και το είχε στείλει ένας φίλος του από την Πελοπόννησο. Έπειτα από τόσα χρόνια διατηρούσε ανέπαφο το άρωμά του. Ήταν μία έκπληξη για μένα, αν και στη συνέχεια αντιλήφθηκα ότι ήταν μία από τις λεπτομέρειες που δεν έρχονται τυχαία στη ζωή του καθενός και σε κάνουν να αναθεωρήσεις για πολλά.
Υπήρχαν επίσης παιδικές αναμνήσεις από χωριό της μητέρας του, τη Ζαγορά. Ήμουν ο μόνος από τα τρία παιδιά που συνόδευα του γονείς μου στις εξορμήσεις τους στο βουνό. Εντυπώνονται αυτές οι εικόνες και κάποια στιγμή τα βρίσκουμε ξανά μπροστά μας.
Μώλυ στα ομηρικά έπη λεγόταν το μυθικό βότανο που έδωσε ο θεός Ερμής στον Οδυσσέα ως αντίδοτο στα μαγικά της Κίρκης και τον απελευθέρωσε μαζί με τους συντρόφους του
».

Η «Μωly The mythic antidote» εμπορεύεται δύο σειρές προϊόντων. Η πρώτη έχει να κάνει με βιολογικά βότανα της ελληνικής φύσης, όπως είναι η λουίζα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το μελισσόχορτο, η ρίγανη, το χαρούπι και ο σιδερίτης (τσάι του βουνού). Η δεύτερη αφορά οκτώ πρωτότυπα μείγματα βιολογικών βοτάνων, που ταξιδεύουν τους καταναλωτές σε έναν υπέροχο κόσμο γεύσεων. Στα μείγματα, που έχουν βάση το τσάι του βουνού, κάνουν προσμείξεις με 34 βότανα που τα φέρνουμε απ’ όλο τον κόσμο.
Όλες οι συνταγές είναι από τον βοτανολόγο ιατρό που συνεργάζεται ο κος. Βηλαράς, τον Μανώλη Μάνο. Τον γνώρισε πέρυσι σ’ ένα συνέδριο και ενώ θεωρούσε μέχρι τότε, πως ήξερε πολλά για τα βότανα, αναθεώρησε. Συνειδητοποίησε – όπως ο ίδιος λέει – ότι δεν γνώριζε τίποτα. Έδειξε εμπιστοσύνη στο Μανώλη Μάνο που έχει απίστευτες γνώσεις και στην πορεία κατάλαβε ότι έκανε άριστα που στηρίχτηκε πάνω του.
Το λογότυπο το εμπιστεύθηκε στη γραφίστρια Αλεξάνδρα Κοκκέβη, η οποία έκανε εξαιρετική δουλειά.
Τέλος η συσκευασία που επέλεξε αντικαθιστώντας το κλασικό σχοινάκι με ένα κλωναράκι σιδερίτη (τσάι του βουνού), ήταν εξαιρετική ιδέα, αφού βάζει τον καταναλωτή στο παιχνίδι των αισθήσεων και με την αφή, πέραν της όρασης, όσφρησης και γεύσης.
Η πατέντα αυτή έχει υποβληθεί για να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τη λογική ότι αντικατέστησαν το σχοινάκι με τον βελούδινο βλαστό του τσαγιού.

Βρείτε εδώ τα σημεία πώλησης των βοτάνων Μώλυ: https://www.moly.gr/el/content/25–