Κουτουκάκι στο Κουκάκι

Με τρελαίνει να ανακαλύπτω στέκια με καλό φαϊ και αυθεντικούς ανθρώπους!
Ενώ στο Κουκάκι πάω χρόνια και απ’τη Βεϊκου έχω περάσει άπειρες φορές με το αυτοκίνητο, δεν είχα δώσει ποτέ σημασία σ’ένα μικρό μαγαζάκι που μοιάζει περισσότερο με καφενείο και λέγεται Κουτουκάκι.
Πριν λίγες μέρες είδα ένα άρθρο στην Popaganda για το συγκεκριμένο μαγαζί που μου κίνησε το ενδιαφέρον!
Έτσι μια μέρα που πολύ κουρασμένη γυρνούσα σπίτι και θα περνούσα από την περιοχή, τηλεφώνησα στην κυρά-Γιώτα να δω αν έχει κάποιο μαγειρευτό ημέρας. Στο τηλέφωνο ήταν γλυκύτατη, μου είπε ότι θα ετοιμάσει γιουβαρλάκια και όταν θα ήμουν κοντά, να της έκανα ένα τηλέφωνο, ώστε να μου τα έχει έτοιμα και να μην ψάχνω parking που στην περιοχή είναι δύσκολο! Μπορώ να μην το εκτιμήσω; Δε με ήξερε.. δεν ήμουν πελάτισσα, αλλά μάλλον απέκτησε ακόμη μία με την ευγένειά της και όχι μόνο.
Μπαίνοντας καταλαβαίνεις ότι το μαγαζί αποτελεί καθαρά γυναικεία υπόθεση, αφού στην ανοιχτή κουζίνα μαγειρεύουν η ίδια, η αδερφή της κι η κόρη της.
Το ντεκόρ του μαγαζιού, μια κουρελού, ένα vintage ραδιόφωνο, λίγες παλιές διαφημίσεις… είναι όσα πρόλαβε να πάρει το μάτι μου στη γρήγορη επίσκεψή μου στο Κουτουκάκι.
Ένα ζευγάρι με ένα παιδάκι καθόταν στο τραπεζάκι κοντά στην ανοιχτή κουζίνα και απολάμβανε τηγανητό μικρό ψαράκι, ίσως γαύρο ή μαριδάκι… δεν κατάλαβα αφού μπροστά τους είχαν μείνει μόνο ένα βουνό από κοκκαλάκια! Η σαλάτα με τα βραστά λαχανικά λίγο πιο κει, ήταν μια παλέτα χρωμάτων αφού περιείχε, παντζαροσαλάτα, κολοκύθια, μαυρομάτικα, φάβα, μπρόκολο… όσα πρόλαβα να δω!
Η κυρά-Γιώτα μου είχε έτοιμη ζεστή τη μερίδα γιουβαρλάκια που παρεμπιπτόντως κόστιζε μόλις €5 πακέτο και ήταν πολύ πλούσια. Τη ρώτησα τι άλλα μαγειρευτά έχει συνήθως καθημερινά και μου ανέφερε πιάτα όπως παστίτσιο, μουσακά, γεμιστά, κάποια λαδερά και όσπρια προς τέρψη όσων έχουν δύσκολα πρόσβαση σε σπιτικό φαγητό.
Αν κάποιος θέλει της ώρας καθημερινά σερβίρει παϊδάκια, κοτόπουλο, μπιφτέκι, πανσέτα, αλλά και ότι ψάρι βρει φρέσκο μικρό ή μεγάλο και καλαμαράκια, χταπόδι καθώς και χειροποίητες αλοιφές.
Βγαίνοντας έξω ένα ηλικιωμένος που καθόταν σ’ένα από τα δύο τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο απολάμβανε τηγανητό συκωτάκι που μοσχοβολούσε και έδειχνε λαχταριστό. Άλλωστε η κυρά Γιώτα φημίζεται για το τηγανητό συκώτι της. Εξαιρετικό στην απλότητά του!
Η μυρωδιά από το φαγητό μου είχε σπάσει τη μύτη στη διαδρομή και δοκιμάζοντας τα σπίτι, μου ήρθαν θύμησες από αντίστοιχο φαγητό της γιαγιάς.. ίσως εκείνα είχαν λίγο παραπάνω άνιθο γιατί τον αγαπούσε και μ’αρέσει κι εμένα.
Το Κουτουκάκι είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωϊ για καφέ ως αργά το βράδυ αναλόγως πελατείας και κεφιού της παρέας.
Θα γυρίσω σύντομα με την παρέα, να δοκιμάσω το συκωτάκι της με ένα τσίπουρο ή μια μπύρα τώρα που το σηκώνει ο καιρός.

Βεΐκου 107, Κουκάκι
Τηλ: 210 9244193