Κουλουράκια της Λαμπρής

Μια συνταγή επιτυχημένη που έκανε χρόνια μια νοικοκυρά Κεφαλονίτισσα και αφότου μου την έδωσε και δοκίμασε τα δικά μου κουλουράκια, συνήθιζε να λέει ότι είναι πολύ καλύτερα, πιο αφράτα και πιο νόστιμα απ’της ίδιας!

Υλικά:
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
640 γραμ. ζάχαρη
10 αυγά & 2-3 κρόκους για άλλειμα πριν το ψήσιμο
320 ml γάλα
640 γραμ. φρέσκο βούτυρο
1 αμμωνία (1 & 1/2 κουταλιά της σούπας)
2 βανίλιες

Εκτέλεση:
Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια σε άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψει και προσθέτουμε τους κρόκους.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα ώστε να είναι χλιαρό και διαλύουμε την αμμωνία σ’αυτό. Προσοχή το σκεύος να είναι ψηλό γιατί η αμμωνία φουσκώνει και θα ξεχειλίσει. Το προσθέτουμε στο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, τη μαρέγκα και τις βανίλιες, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα ή με κουτάλα με το χέρι.
Ελέγχουμε ότι η ζύμη μας δεν κολλάει στο χέρι (αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι) και πλάθουμε κουλουράκια του σχήματος που θέλουμε.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς για ένα τέταρτο και χαμηλώνουμε στους 180 στον αέρα, όταν είναι να βάλουμε τα κουλούρια για ψήσιμο.
Πλάθουμε τα κουλούρια και τα βάζουμε στις λαμαρίνες που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Με ένα πινελάκι τα αλείφουμε με κρόκο αυγού για να πάρουν ωραίο χρώμα.
Φροντίζουμε να αφήνουμε χώρο στο ταψί μεταξύ των κουλουριών γιατί κατά το ψήσιμο φουσκώνουν και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους. Επίσης τα πλάθουμε μικρά ώστε κατά το ψήσιμο να φτάσουν στο κανονικό μέγεθος.
Βάζουμε 2-2 ή 3-3 τις λαμαρίνες στο φούρνο και ψήνουμε γύρω στα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα κουλουράκια.

Υπολογίστε ότι με αυτή την ποσότητα υλικών βγαίνουν γύρω στις 12 λαμαρίνες! Οπότε μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση αν θεωρείται ότι θα βγουν πολλά. Αν και πάντα τέτοιες μέρες οι νοικοκυρές μοιράζουν από τα σπιτικά κουλουράκια τους σε συγγενείς και εκτός αυτού είναι τόσο εθιστικά, που δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα! Οπότε εξαφανίζονται ως δια μαγείας!

Καλή σας επιτυχία!