Δημήτρης Πανέλης – Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη δράση “Σε Αναμονή”

Δημήτρη, πες μου λίγα λόγια για σένα (που γεννήθηκες, που έζησες, σπουδές)

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα. Έφυγα για να σπουδάσω τηλεπικοινωνίες στη Ναύπακτο και στη συνέχεια ακολούθησα το όνειρό μου σπουδάζοντας θέατρο σε Δραματική σχολή της Αθήνας.
Έχω εργαστεί σε ομίλους τηλεπικοινωνιών αλλά και στο θέατρο, έχω βραβευτεί για το ντοκιμαντέρ μου «Ιστορίες σε Αναμονή» σε 2 Ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου ενώ παράλληλα διδάσκω θεατρικό παιχνίδι σε 2 Δημοτικά σχολεία και 1 νηπιαγωγείο στο Περιστέρι. Είμαι δημιουργός της εθελοντικής πρωτοβουλίας «Σε Αναμονή» που πήρε σάρκα και οστά από το 2015 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να στηρίζει χιλιάδες συμπολίτες μας με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες, δράση η οποία βραβεύτηκε για 2 συνεχή έτη στην κατηγορία «Ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» στο φεστιβάλ εθελοντισμού στην Τεχνόπολη το 2016 & το 2017.

Θέατρο λοιπόν! Από επιλογή ή προέκυψε;

Από επιλογή. Το μικρόβιο μπήκε στα 16 μου στην πρώτη μου θεατρική παράσταση στο σχολείο. Όταν γύρισα σπίτι ανακοίνωσα στους δικούς μου ότι θα γίνω ηθοποιός. Είναι η μέρα που άλλαξε η ζωή μου, η στιγμή που καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που θες να κάνεις, το προσωπικό σου κίνητρο. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Ηθοποιός… σκηνοθέτης… σεναριογράφος… Αγαπάς και τα τρία εξίσου;

Ναι, είναι τρία διαφορετικά πράγματα που ενώνονται μαγικά μεταξύ τους. Από μικρός έγραφα μικρές ιστορίες, μεγαλώνοντας και σπουδάζοντας εξέλιξα την γραφή μου δημιουργώντας ολοκληρωμένα θεατρικά κείμενα και σενάρια ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Έλειπε η σκηνοθεσία για να ολοκληρωθεί το παζλ, πάντα ήθελα να μπορώ να κάνω δικές μου δουλειές, έτσι παρακολούθησα κάποια σεμινάρια και πειραματίστηκα και με την σκηνοθεσία.

Ποια είναι η επόμενη θεατρική δουλειά;

Θεωρώ ό,τι το «επανάσταση σε αναμονή» είναι ένα διαχρονικό κείμενο που έχει ακόμα μέλλον μπροστά του. Έχει ανέβει ήδη για 2 σεζόν σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, το Σεπτέμβριο θα είναι κομμάτι του ιστορικού φεστιβάλ της ρεματιάς στο Χαλάνδρι και στόχος είναι να ανέβει και άλλες σεζόν και να ταξιδέψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχω ξεκινήσει να γράφω ένα ακόμα θεατρικό αλλά ακόμα έχουμε πολύ μέλλον για αυτό!

Θα συμμετάσχεις σε ταινία που θα βγει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.. Έχεις ξανακάνει κινηματογράφο?

Είχα μικρές συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες ενώ ακόμα σπούδαζα στη Δραματική καθώς επίσης σε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά. «Το Δείπνο του Βοσκού» θα είναι στην ουσία ο πρώτος μου μεγάλος κινηματογραφικός ρόλος και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό!

Συγχρόνως διδάσκεις σε σχολεία θεατρικό παιχνίδι.
Μίλησέ μου για την επαφή σου με τα παιδιά. Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματά σου; Να ακολουθήσουν το όνειρό τους όσο κι αν αυτό δεν είναι βιοποριστικό;

Αγαπώ τα παιδιά. Αυτό που προσπαθώ να λέω στους μαθητές μου είναι να χαίρονται αυτό που κάνουν. Να μαθαίνουν από τα λάθη τους στη σκηνή και να μην το βάζουν ποτέ κάτω.
Διδάσκω σε παιδιά Δημοτικού, οπότε πιστεύω ότι είναι νωρίς ακόμα για να αποφασίσουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Σημασία σε αυτή την ηλικία έχει να παίρνουν διαφορετικά ερεθίσματα και να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την πρώτη ύλη τους, το σώμα τους, την φωνή τους, την φαντασία τους.

Μίλησέ μου για τη Δράση της οποίας είσαι ο «ηθικός αυτουργός»!
Έφερες στην Ελλάδα τη δράση «Σε Αναμονή» αρχές του 2015. Γνώρισα πρώτα τη δράση και μετά εσένα που κρύβεσαι πίσω απ’όλο αυτό! Πες μου τι είναι; Πως ξεκίνησε; Σε τι σημείο είναι αυτή τη στιγμή;

Η δράση μας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 με στόχο να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Πάνω από 1200 επιχειρήσεις σε όλη την χώρα έχουν προσφέρει σε ανθρώπους που το χρειάζονταν περισσότερα από 500.000 προϊόντα πρώτης ανάγκης τα οποία έχουν προπληρωθεί και έχουν μπει “Σε Αναμονή” από χιλιάδες συμπολίτες μας που έμαθαν από στόμα σε στόμα για την πρωτοβουλία μας. Στόχος της ομάδας μας ήταν και παραμένει η δημιουργία της δράσης σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας.

Στη δράση συμμετέχουν από «Καφέ» μέχρι Διαγνωστικά Κέντρα»… Πως μπορεί να συμμετάσχει κάποιος;
Ποιος είναι ο στόχος σου για τη δράση «Σε Αναμονή»; Ή θεωρείς ότι τον έχεις πετύχει ήδη;
Πόσο περήφανος νιώθεις; Είναι δικό σου «παιδί».. είναι πολύ μεγάλο όλο αυτό!

Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Με τον πιο απλό τρόπο βοηθάμε έμπρακτα ο ένας τον άλλον.
Με ποιο τρόπο; Προπληρώνοντας ένα ποσό για καφέ, ένα ψωμί, ένα γάλα, λίγο κρέας, φρούτα και για κάθε λογής προϊόντα ή υπηρεσίες για κάποιον συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει σε κάποια από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση (η λίστα των επιχειρήσεων είναι η 1η καρφιτσωμένη δημοσίευση στην αρχική μας σελίδα).
Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού βάζει ένα πινακάκι με την σήμανση της αναμονής στο εσωτερικό της επιχείρησης σε εμφανές σημείο. Βγάζει μια φωτογραφία και μας την προωθεί σε ένα μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook «Σε Αναμονή» ή στο e-mail dim_panel@yahoo.gr έτσι ώστε να εντάξουμε την επιχείρηση στην λίστα με τις υπόλοιπες.
Όταν ένας πελάτης κάνει μια δωρεά, η επιχείρηση κόβει σε ένα απλό διπλότυπο μπλοκάκι την απόδειξη για το ποσό που δόθηκε για να μπει “σε αναμονή” και δίνει το λευκό χαρτάκι στον πελάτη που έκανε την δωρεά. Στη συνέχεια όταν ένας ωφελούμενος ζητήσει το προϊόν που είναι “σε αναμονή” η επιχείρηση κόβει κανονική απόδειξη από την ταμειακή και δίνει το προϊόν . Έτσι η επιχείρηση είναι και φορολογικά καλυμμένη.

Μπορεί να έχουν περάσει ήδη 3,5 χρόνια από το ξεκίνημα της πρωτοβουλίας αλλά πιστεύω ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή.
Η ευχή μου είναι η «αναμονή» να υπάρχει σε εκατομμύρια επιχειρήσεων καταρχήν στην Ελλάδα· να γίνει δηλαδή συνήθειά μας να αφήνουμε κάτι περισσότερο στις επιχειρήσεις που ψωνίζουμε και για αυτούς που δεν έχουν. Έτσι πιστεύω θα βελτιώναμε την ζωή πολλών συνανθρώπων μας που το χρειάζονται, αλλά συνήθως δεν γνωρίζουμε την ανάγκη τους αυτή.
Πιστέψτε με είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που μας χρειάζονται· καθημερινά το τηλέφωνό μου χτυπάει από οικογένειες και ηλικιωμένους που ψάχνουν από ένα ψωμί μέχρι ένα φάρμακο που υπάρχει «σε αναμονή» γιατί δεν μπορούν πλέον εύκολα να το αγοράσουν.
Υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί η πρωτοβουλία και στο εξωτερικό· πολλοί ομογενείς έχουν δείξει ενδιαφέρον και τα πρώτα μαγαζιά θα το ξεκινήσουν! Ένα στην Αυστραλία και ένα άλλο στο Λονδίνο. Πρώτος στόχος όμως είναι να χτιστούν οι σωστές βάσεις στην Ελλάδα, να εδραιωθεί εδώ έτσι ώστε να ταξιδέψει και στον υπόλοιπο κόσμο και να βοηθήσει ανθρώπους που το χρειάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ας πάμε βήμα-βήμα όμως!

Μου έχει δώσει πολλά σαν άνθρωπο όλο αυτό. Με έχει αλλάξει. Το συναίσθημα της προσφοράς.. ότι με τον αγώνα σου και την ιδέα σου κατάφερες να βοηθήσεις ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα σε μια δύσκολη στιγμή, δεν έχει αντάλλαγμα.
Έχει πλέον και μια μεγάλη ευθύνη όλο αυτό. Μου δίνει κίνητρο να ζω την κάθε μέρα μου σαν να είναι η τελευταία. Είναι σπάνιο το συναίσθημα!