Γυλωμένη μανούρα Σίφνου

Γυλωμένη μανούρα Φρατζέσκαρου – ταβέρνα Τσικάλι, Βαθύ

 

Η γυλωμένη μανούρα Σίφνου σύντομα θα γίνει Π.Ο.Π.

Είναι ένα τυρί ξεχωριστό…. ένα κρασοτύρι από αιγοπρόβειο γάλα, σκληρό, με πολύ λίγη υγρασία, με αψιά και πικάντικη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και χαρακτηριστική σκούρα καφεκόκκινη εδώδιμη επιδερμίδα.

Ο διαφορετικός χαρακτήρας αυτού του τυριού οφείλεται στη γύλη (οινολάσπη, κατακάθια κρασιού) με την οποία το καλύπτουν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης, πριν το φυλάξουν σε κιούπια, για να το διατηρήσουν. Εκεί τα αρώματα της οινολάσπης θα διεισδύσουν στη μάζα του. Η χρήση οινολάσπης είναι μια πολύ παλιά μέθοδος συντήρησης που προέκυψε από ανάγκη, η γύλη όμως προσδίδει στο τυρί ιδιαίτερη γευστική ένταση και αρώματα, καθιστώντας το μοναδικό.

Καταναλώνεται κυρίως ως ορεκτικό ή επιδόρπιο, μαζί με αποξηραμένα φρούτα και ιδανικά συνοδεύεται από αποστάγματα ή από παλαιωμένα, επιδόρπια κρασιά, όπως το βινσάντο ή το port.
Συνηθίζεται και με μέλι καθώς αποτελεί το βασικό συστατικό της Πασχαλινής σιφνέικης μελόπιτας.
Οι γυναίκες του νησιού, συνήθως το τρίβουν πάνω σε μια μακαρονάδα απλή, με λίγο σοταρισμένο βούτυρο ή λάδι. Είναι τόσο ισχυρή η προσωπικότητά του, που δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Στο νησί δοκίμασα εξαιρετική γυλωμένη μανούρα παραγωγής Φρατζέσκαρου στην ταβέρνα “Τσικάλι” στο Βαθύ.

Σημείωση: Η εξωτερική φωτο είναι από το e-sifnos.com