Γεωργιανός Φούρνος Θώνε Γεωργία

Κυριακή πρωί.. πλατεία Θυμαράκια, κοντά στο σταθμό του τρένου στον Αγ. Νικόλαο Αττικής.
Δε θυμάμαι να έχω ξαναβρεθεί στην περιοχή αλλά έχω μάθει ότι πριν ένα χρόνο περίπου, άνοιξε ένας Γεωργιανός φούρνος – ο πρώτος στην περιοχή – που φέρει το όνομα Θώνε.
Γύρω στην πλατεία μαγαζάκια… παρατηρώ απ’έξω την επιγραφή με την επωνυμία και κάποιες φωτο με τα προϊόντα τους.
Μπαίνοντας σε παίρνει η μυρωδιά απ’το ζεστό ψωμί. Ο φούρνος που ψήνουν μοιάζει με πηγάδι· θολωτό καπάκι που ανοίγοντάς το βλέπεις στον πάτο τις αντιστάσεις του. Μου εξηγούν ότι δουλεύουν με τα χέρια το ζυμάρι και αφού του δώσουν σχήμα, το κολλούν στα τοιχώματα του πέτρινου φούρνου μέχρι να ψηθεί.
Αποφασισμένη να δοκιμάσω όλες τις παραδοσιακές γεύσεις τους, κάθομαι σ’ένα απ’τα τραπεζάκια της πλατείας, παρέα μ’ένα φίλο που το’χει επισκεφτεί πολλές φορές και του είναι οικείες οι γεύσεις· η μέρα ζεστή αλλά προτιμήσαμε να κάτσουμε έξω, απ’την εσωτερική αίθουσα με τον κλιματισμό.
Η νεαρή Γεωργιανή ετοιμάζει το τραπέζι και μετά από λίγο η συμπαθής ιδιοκτήτρια αρχίζει να μας σερβίρει όλα όσα ετοιμάζει μεσ’το φούρνο, σα να ήταν για το σπίτι της. Μου λέει χαρακτηριστικά “δε ζυγίζω τα υλικά, υπολογίζω με το μάτι”!
Τα πρώτα που φτάνουν στο τραπέζι μας είναι η παραδοσιακή τυρόπιτα, το γνωστό “χατσαπούρι” που φτιάχνεται με ένα πεντανόστιμο τυρί που φέρνουν απ’τη χώρα τους, κάτι ανάμεσα σε φέτα και μοτσαρέλα, το “σουλγκούνι” και το δικό τους πεϊνιρλί που ονομάζουν “ατζαρούλι χατσαπούρι” με το ίδιο τυρί και μελάτο αυγό. Απόλαυση να σπας τον κρόκο και ν’απολαμβάνεις αυτή τη μοναδική πλούσια γεύση!
Τα Γεωργιανά “χινκάλι” γεμίζονται με διαφορετικά υλικά αναλόγως της προτίμησής σας· τυρί, πατάτα, μανιτάρια ή κιμά. Τρώγονται με το χέρι όπου μου είπαν… πιάνοντας το ζυμαρένιο πουγκί από το πάνω μέρος του, το γυρνάς ανάποδα και δαγκώνοντάς το αφήνεις τους χυμούς να πλημμυρίσουν το στόμα σου, ώστε να μη χάσεις ούτε σταλιά απ΄την πλούσια γεύση του.
Ένα νέο πιάτο, που δεν έχουν ακόμη ούτε στον κατάλογο, είναι τα πελμένι (ρώσικες επιρροές) που τα υλικά της γέμισής του είναι αντίστοιχα των χινκάλι και αφού βράσουν με λίγη κρέμα γάλακτος και μυρωδικά, μπαίνουν σε πήλινο ατομικό τσουκαλάκι, σκεπάζονται με ένα λεπτό φύλλο ζύμης και μπαίνουν στο φούρνο. Μόλις το ζυμάρι ροδίσει, είναι έτοιμα.
Δείτε το σχετικό βίντεο που ξεσκεπάζεται το πήλινο στο τραπέζι μας κι είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το περιεχόμενο.

 

Οι vegan δε θα μείνουν δυσαρεστημένοι, καθώς ο φούρνος Θώνε έχει δύο επιλογές γι’αυτούς· μελιτζάνα με καρύδι και λίγο σκόρδο και σφαιρίδια με σπανάκι, διάφορα χορταρικά και λίγο τριμμένο καρύδι, κρύα πιάτα και τα δύο.
Αν και προτιμώ τις θερμιδογόνες εκρηκτικές γεύσεις που περιέγραψα παραπάνω… δυστυχώς ότι γευστικό, παχαίνει!
Και αν οι θερμίδες δεν σας απασχολούν, οι βιτρίνες τους έχουν τουλάχιστον 5 – 6 διαφορετικά σπιτικά γλυκά που πωλούνται με το κομμάτι σε πολύ πλούσια μερίδα!
Εκπληκτικό το μιλφέιγ και η τούρτα snickers με κάσιους.
Το εμφιαλωμένο νερό Nabegiani που κοστίζει €2 λέγεται ότι δρα σα φάρμακο στον οργανισμό και πίνοντάς το για ένα μήνα, σίγουρα θα δεις βελτιωμένες τις αιματολογικές σου εξετάσεις.. λέτε να ισχύει;;;
Αν είστε στο κέντρο κάνουν delivery σε ακτίνα κάποιων χιλιομέτρων· είμαι σίγουρη ότι θα γίνετε fan των γεωργιανών γεύσεων, αν δοκιμάσετε κάποιο από τα προϊόντα τους.

 

Δεμερτζή 22, Πλατεία Θυμαράκια
Τηλ. 211 4139925