Βάψιμο αυγών με ριζάρι

Πηγή φωτο: winsornewton.com

Το Ριζάρι (Rubia tinctorum) είναι αυτοφυής θάμνος, που φύεται στη νότια Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Το επίσημο όνομά του είναι Ερυθρόδανο το βαφικό ή Ρούβια η βαφική, μπορεί να φτάσει μέχρι και 1½ μέτρο ύψος και προτιμά τα αργιλώδη και υγρά εδάφη. Η ρίζα του ξεπερνά το μέτρο, είναι αρκετά παχιά και είναι η πηγή της ουσίας αλιζαρίνης, που της δίνει το διακριτικό κόκκινο χρώμα.

Λόγω της αλιζαρίνης, το ριζάρι ήταν ένα πολύτιμο βότανο στο παρελθόν με μεγάλη αξία, καθώς με αυτό παρασκευάζεται μια ανεξίτηλη κόκκινη χρωστική, κατάλληλη για νήματα. Στην Ινδία ήταν πιο διαδομένη η χρήση του και υπάρχουν ανασκαφές που την αποδεικνύουν από τον 3ο αιώνα π.Χ. Επίσης είναι συνδεδεμένο στην ιστορία με το άλικο χρώμα των υφασμάτων της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ακόμα το ριζάρι (όσο και αν το αγνοούμε) αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας, καθώς τον 18ο αιώνα η Λάρισα υπήρξε από του μεγαλύτερους παραγωγούς και μεταποιητές του φέρνοντας πολλά κέρδη στην περιοχή για αρκετά χρόνια. Από την Ελλάδα διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και είχε μεγάλη επιτυχία εμπορικά στην Ολλανδία και στην Αγγλία, μέχρι που ανακαλύφθηκε η χημική κόκκινη βαφή και το ριζάρι αποσύρθηκε από την παγκόσμια αγορά.

Μπορούμε πολύ εύκολα με το ριζάρι να βάψουμε τα αυγά μας, με έντονο κόκκινο χρώμα, το Πάσχα.
Πηγή άρθρου: bostanistas.gr

 

Διαδικασία:

Κοπανίζουμε το ριζάρι σε γουδί για να μπορεί να βγάλει το χρώμα του ευκολότερα. Εγώ το παίρνω όπως είναι (χωρίς κοπάνισμα) και το βάζω σε τούλι. Βράζουμε το ριζάρι σε νερό για 10 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κάτσει για 2-3 ώρες ή και όλη τη νύχτα. Το πρωί σουρώνουμε το ριζάρι (αν το έχουμε βάλει σε τούλι δεν χρειάζεται) και κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά προσθέτοντας μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό, ίσα που να καλύπτει τα αυγά). Η δοσολογία είναι 70 γρ. ριζάρι για 15 αυγά.

Ριζάρι θα βρείτε στο κατάστημα “Μανδραγόρας“, Γούναρη 14-16 στον Πειραιά.