Πλάι στη θάλασσα με τους Gastronomads!

Στην ομάδα των “Gastronomads”, έγινα μέλος πριν περίπου ένα χρόνο, χωρίς κανείς να μου έχει μιλήσει γι’αυτό το club. Μου έκανε κλικ το όνομα· “Νομάδες της Γαστρονομίας”! Και χωρίς να το πολυσκεφθώ, μπήκα στο club κάποιων ανθρώπων που ταξιδεύουν στον κόσμο της γεύσης με σκοπό το απόλυτο food & wine maching!
Πέμπτη 9 Μαρτίου ταξιδέψαμε με τους Gastronomads, με γεύσεις από θάλασσα και κρασιά από Έλληνες παραγωγούς. Ήταν το πρώτο event που συμμετείχα ως μέλος της ομάδας και το απόλαυσα πραγματικά.
Το Βαρούλκο μας φιλοξένησε στο χώρο του και ο Λευτέρης Λαζάρου ήταν άψογος οικοδεσπότης.
Ο Γιάννης Παρίκος και η ομάδα του, δημιούργησαν ένα menu και ο Δημήτρης Αλεξίου με κάποια μέλη του club, το συνδύασαν με εξαιρετικά ελληνικά κρασιά μικρής παραγωγής.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τη Λακωνία με ψαρόσουπα με ζωμό από πετρόψαρα με “Κυδωνίτσα Οινοποιητικής Μονεμβασιάς” Τσιμπίδη, ένα κρασί με ιδιαίτερο φρουτώδες άρωμα και διακριτικό – λόγω γηγενούς σπάνιας ποικιλίας – πλούσιο σώμα.

Πιάσαμε Επτάνησα με θεϊκό αυγό ποσέ σε μους πατάτας με καπνιστό χέλι το οποίο συνδυάστηκε αρμονικά με “Ρομπόλα” Συνεταιρισμού Κεφαλονιάς.

Τρίτος σταθμός οι Κυκλάδες με λίγδα Μεσολογγίου (μικρή τσιπούρα) σε κρούστα ψωμιού με προζύμι, κρέμα αρακά, μους καπνιστής μελιτζάνας και μαρμελάδες τομάτας και καρότου. Η “Σαντορίνη Χατζηδάκη” (Ασύρτικο 90%, Αηδάνι 5%, Αθήρι 5%) απογείωσε το πιάτο.
Και φεύγοντας απ΄τις Κυκλάδες, βάλαμε πλώρη για Κρήτη με κριθαρότο με γαρίδες βρασμένο σε ζωμό από μοσχάρι και Λημνιό κρασί, μπούκοβο και παλαιωμένη γραβιέρα. Ο “Άσπρος Λαγός”, ποικιλία Βιδιανό του Δουλουφάκη, με την πλούσια γεύση του, τα αρώματα εσπεριδοειδών και τη βανιλάτη επίγευση, ήταν ο ιδανικός συνδυασμός.
Και το καράβι φτάνει στον τελικό του προορισμό που είναι και πάλι ένα Κυκλαδίτικο νησί, η Πάρος.
Το επιστέγασμα ήταν μπισκουί με μους σοκολάτα giandouja και σορμπέ μάνγκο, δημιουργία του Θοδωρή Μωϋσίδη, που συνδυάστηκε με “Λιαστό” του κτήματος Μωραϊτη Πάρου, ένα καθαρόαιμο μονοποικιλιακό κρασί από λιαστά σταφύλια με χάλκινο χρώμα, πλούσιο άρωμα και έντονα αρώματα βερίκοκου, σύκου, σταφίδας και μελιού, με παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.
Θα κλείσω με λόγια του Ελύτη που ήταν η εισαγωγή στο menu της βραδιάς και μιλούν στην ψυχή μου!
“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις!”